2019. augusztus 31., szombat

Műanyag újrahasznosítás

  

2019. augusztus 31., szombat

A műanyagok újrahasznosításának feltétele, hogy ne ömlesztve kerüljenek a szemetesbe a más típusú hulladékokkal, hanem attól elkülönítve. A szelektív hulladékgyűjtés legfőbb lényege az, hogy a háztartásban keletkező különféle hulladékokat szortírozzuk és eszerint gyűjtsük össze és távolítsuk el, hogy később a hulladék feldolgozása és újrahasznosítása is megtörténhessen.

Amiről a manapság a legtöbbet hallhatunk és olvashatunk, az a műanyag alapanyagú hulladékok mértéktelen elszaporodása a környezetünkben és az újrahasznosításuk buktatói.

Ha műanyag hulladékról beszélünk, a legtöbb embernek elsőre a PET palackok jutnak eszébe, mint elsődleges lehetőség, de a valóságban a dolog sokkal szerteágazóbb, amit ebben a bejegyzésben igyekszünk megmutatni.

Az újrahasznosítással feldolgozható műanyagok főbb fajtái a következők

PET (Polyethylene terephthalate)

  • könnyű, merev, szilárd, törésálló, aromamegőrző,

  • átlátszó, mint az üveg, de színezhető is,

Az összegyűjtött és ledarált PET palackokból, mint alapanyagból különböző termékek készülnek:

  • textilanyagok szőnyegalapanyagokhoz, különböző bútorhuzatok, párnák, hálózsák, anorák töltetek, sportcipők, sporttáskák, polár pulóverek, háztartási, fürdőszobai, és orvosi cikkek,

  • csomagolási fóliák, nyílászárók fóliái, kertészeti, mezőgazdasági fóliák

  • újrahasznosított PET palackok

LDPE (alacsony sűrűségű Polyethylene)

A csomagolásban leggyakrabban használt műanyagfajta. Mindenféle fólia előállításához használható, pl. műanyagzacskók. Nagyon ellenálló a vegyszerekkel szemben, a vízgőzt alig ereszti át, szagtalan, íztelen.

LDPE-ből készülnek:

  • műanyag zacskók és szatyrok

  • az építőiparban ill. a mezőgazdaságban használatos fóliák

  • szemeteskukák

  • csövek

  • szemeteszsákok

HDPE (magas sűrűségű Polyethylene)

Keményebb és szilárdabb, mint az LDPE. Magasabb hőmérsékletet is kibír, és a vegyszerekkel szemben különösen ellenálló. Általában flakonok, kannák alapanyaga (samponok, mosószer, mosogatószer, kannák, italosládák).

HDPE-ből készülnek:

  • samponos, mosószeres, tisztítószeres flakonok

  • lemezek

  • csövek

  • kannák, vödrök, szemeteskukák

PP (Polypropylene)

Olaj és zsiradékálló anyag. Nagyon alacsony a víz-, és oxigénáteresztő képessége, ezért használják pl. margarinok, étkezési olajok, majonéz, ketchup, mustár, salátaöntetek, pékáruk csomagolására. A legtöbb PET és HDPE palack kupakja is PP-ből.

PP-ből készülnek:

  • virágcserepek

  • ruhafogasok, vállfák

  • bútor alkatrészek

  • A műanyagok különböző típusai laikus szemlélő számára nézhetnek ki ugyanúgy vagy legalábbis nagyon hasonlóan, de a szakmai gyakorlatban különböző molekuláris összetételű, könnyen megkülönböztethető és egymással nem kompatibilis anyagok csoportjait alkotják.

    A gyakorlati újrahasznosítás nagymértékben függ attól, mennyire sikerül ezeket az anyagokat szétválasztani.

    Mivel az újrahasznosítás során a műanyagok mechanikai tulajdonságai bizonyos mértékig megváltoznak, nem mindig lehetséges egy adott típusú műanyagot nagy mennyiségben újra bedolgozni ugyanabba a termelési folyamatba.

    Napjainkban a műanyag csomagolóanyagok visszanyerése jelenti a legnagyobb kihívást, legfőképpen azért, mert szétválasztott anyagok nagy mennyiségét kell gazdaságosan begyűjteni ahhoz, hogy megérje az újrahasznosítás.

    Számos országban üdítőitalok forgalmazására egyre nagyobb mennyiségben használt PET palack kiváló példája a jól újrahasznosítható csomagolásnak. A polietilén terephtalát (PET) – igen nagy szilárdságú, bonyolult műanyag, amely jól alkalmazható italok tárolására.

    A PET újrahasznosításának lehetőségei széleskörűek, feltéve, hogy sikerül elfogadható áron megoldani a használt palackok tömeges begyűjtését.

    Sok polimer újrahasznosításának dinamikus fejlődése előtt a legnagyobb akadályt a kis mennyiségű anyag sok forrásból történő begyűjtésének költsége jelenti. A legtöbb európai országban – Magyarországot is beleértve – az újrahasznosítás felelősségét a politika a csomagolóanyagok és egyéb termékek gyártóira és forgalmazóira igyekszik hárítani.

    Ez valószínűleg a műanyagok újrahasznosításának növekedését fogja eredményezni, mivel a hagyományos kereskedelmi költségek bizonyos elemei fedezhetők lesznek – kezdetben a gyártó és forgalmazó által, de a magasabb árak bevezetésével végső soron tulajdonképpen a fogyasztó által is.

    Az összegyűjtött műanyag hulladékok alapos szétválogatása nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy az újrahasznosítást követően is jó minőségű alapanyagot kapjunk. Ez azért fontos, mert a legtöbb polimer egymással nem összeférhető, egymással képzett heterogén keverékeik tulajdonságai nagymértékben elmaradnak a kiindulási komponensek tulajdonságaitól.

    A válogatást nagymértékben segítheti a szelektív gyűjtés minél szélesebb körben való elterjesztése. A dolgot nagy mértékben megkönnyítendő a leggyakrabban alkalmazott műanyagjainkat a könnyebb azonosíthatóságot célként kitűzve a Society of Plastics Industry (SPI) által bevezetett újrahasznosítási számokkal látják el.

    A hulladékok válogatását még napjainkban is leggyakrabban kézzel végzik. A kézi válogatás mellett szól, hogy rövidtávon gazdaságosabb, viszont a nagyobb hibázási lehetőség miatt az újrahasznosítás végeredményeként nyert termék, a bekerülő szennyeződések miatt általában gyengébb minőségű.

    Az automatizált hulladékválogatási módszerek közül némelyek még a fejlesztési folyamat elején járnak, mások pedig nagyobb költségvonzattal rendelkeznek, ennek ellenére hosszú távon a kézi válogatáshoz képest gazdaságosabbak, végeredményben pedig jobb minőségű alapanyagot eredményezhetnek.

    Az újrahasznosítás folyamata

    1. Válogatás

    2. Tisztítás magasnyomású folyadékkal

    3. Vegyes és szennyezett hulladékok esetén áram-előkezelés

    4. Darálás

    5. Regranulátum készítése

    6. Gázosítás

    7. Hidrogénezés

    8. cimke felhö

      femhulladek szelektiv napenergia ujrahasznositas atomenergia hulladek nonprofit vizenergia zöldenergia szel n zöld m lidl a amerikai epa b dep ems envi enviromental epa ewg fenntarthatóság globális felmelegedés klímaváltozás környezet egészség környezeti fenntarthatóság környezeti hatásvizsgálat környezeti problémák környezetmérnöki környezetszennyezés környezettudomány környezetvédelem környezetvédelmi kérdések környezetvédő mi a minket szennyezés ujrahasznositás ügynökség