2016. január 7., csütörtök

Meghökkentő számok

Яндекс </!doctype>

2019. január 11., péntek

újrahasznosítás hulladek kezeles

A környezettudatos életvitel manapság egyre népszerűbbnek számít, így szerencsére egyre többen illesztik be az ezzel kapcsolatos teendőket a mindennapjaikba. A környezetünkért való felelősségvállalás nem csak hasznos és divatos dolog, de szerencsére igaz rá az is, hogy bármilyen kicsi tevékenységgel elkezdhetjük.

Szelektív hulladékgyűjtés

Mint tudjuk, nem minden szemét, ami elsőre annak látszik, és amit mégis kidobásra ítélünk, annál sem mindegy, hogy milyen szempontok alapján csoportosítunk. Igazán nem nagy fáradtság külön gyűjteni a műanyagot, a papírt és a fémdobozokat, és ha eleve így csináljuk, akkor már nincs is más teendőnk, csak annyi, hogy ezeket a csomagokat a megfelelő helyre juttassuk.

Szinte mindenhol fin már szelektív hulladékgyűjtésre használható tároló, így nagyobb bevásárlóközpontoknál vagy forgalmasabb utak környékén szinte biztos, hogy találunk belőlük.

Komposztálás

A korábban kidobásra ítélt ételmaradékok legnagyobb részét is újrahasznosíthatjuk. Sok családi ház rendelkezik komposztálóval, illetve már a társasházak jó része is tart ilyet a kertben. Nincs más teendőnk, mint annyi, hogy a főzés közben felhalmozódott maradékokat egybe gyűjtsük, és idővel kivigyük azt a komposztálóba.

Komposztálhatóak a zöldség és gyümölcsmaradékok (kivéve a déligyümölcsök), a tojáshéj, a szobanövényekről levágott levelek, a kávézacc és a teafilter is, de a hőkezelt ételmaradékokat már ne tegyük a komposztálóba. A folyamat másik előnye, hogy igazán kiváló minőségű földet kapunk majd, ha a komposztot belekeverjük a talajba.

Fűtés, légkondicionálás

Szerencsére egyre több embernek tűnik fel, hogy mekkora energiapazarlás az, ha a légkondi mellé kinyitjuk az ablakot, vagy ha estére magasan hagyjuk a fűtést. Erre persze az otthonunkban sokan figyelünk, hiszen anyagilag érdekelve vagyunk, de felelőtlenség lenne azt gondolni, hogy a munkahelyünkön, ahol nem mi fizetjük a rezsiszámlát, nyugodtan pazarolhatunk és működtethetünk feleslegesen energiát használó rendszereket.

Mikor elmegyünk haza, az irodában ellenőrizzük, hogy az ablakok ne maradjanak nyitva, és a fűtés vagy a hűtés se maradjon bekapcsolva. Ellenkező esetben egész éjszaka megy majd a fűtés vagy a légkondi, feleslegesen használva olyan energiát, ami később még jól jöhetne.

Technikai berendezések

Érdemes egy gyors számítást végezni, hogy hány olyan elektromos berendezést vásároltunk otthonra, amire igazán nem sok szükségünk volt. Biztosan mindenkinél fin néhány felesleges kenyérpirító, kenyérdagasztó, vízforraló vagy babakellék fertőtlenítő, ami nélkül boldogan élhetnénk, hiszen alig használjuk őket.

Ezek előállítása thought olyan anyagokat használ fel, amelyek nagyon is károsak lehetnek környezetünkre, arról nem is beszélve, hogy sok háztartásban ezek folyamatosan a hálózatra csatlakoztatva várják, hogy egyszer majd valaki használni is akarja őket. A kisebb eszközöket működtető elemekről, ezek tárolásáról és a kidobásukkal keletkező természeti károkról már nem is beszélve.

Otthoni műveletek

Főzés során is sok energia mehet kárba, ha feleslegesen égetjük a gázt, vagy a kelleténél nagyobb lángot használunk. A just kezdődő meleg időjárás során különösen érdemes figyelnünk arra, hogy a hűtő ajtaját hányszor nyitjuk ki, akár feleslegesen is, és dolgoztatjuk adequate nélkül a hűtőrendszerét. A vízhasználatnál érdemes belegondolni, hogy a folyamatosan nyitva lévő csapból mennyi ivóvíz megy kárba, és hogy az elhasznált víznek csak milyen kis százaléka megy értelmes célra.

Nem árt belegondolni abba sem, hogy hány olyan ország van, ahol az ivóvízért sok-sok kilométert gyalogolnak az emberek, és így minden cseppjét megbecsülik. Manapság kapható már víztakarékos WC, csap és tusolófej is, sőt sokan választják azt a megoldást is, hogy ivóvíz helyett esővízzel öntöznek.

Közlekedés

Persze nagyon kényelmesnek tűnik reggel beülni az autóba, vagy bármilyen rövidebb távra is kocsival közlekedni, de egyrészt ez sokszor felesleges, különösen az elhasznált üzemanyag szempontjából, másrészt pedig egyáltalán nem biztos, hogy gyorsabban célt érünk, mint bármi más közlekedési eszközzel.

A tömegközlekedési eszközöket akár családi kirándulásra is használhatjuk, hiszen így út közben nem beszíjazva ülünk, és az útra figyelünk, hanem közben nyugodtan gyönyörködhetünk a tájban, vagy játszhatunk a gyerekekkel. A gyerekeknek egyébként is minden közlekedési eszköz érdekes, ezért könnyen lehet, hogy egy vonatos kirándulás nagyobb élményt jelent nekik, mint az, ha autóval mentünk volna.

Ételfogyasztás

A biotermékek szerencsére egyre elterjedtebbek, így ha követjük az „az vagy, amit megeszel” elvet, akkor mindenképpen érdemes a jó minőségű ételeket és alapanyagokat választanunk. Emellett jó, ha figyelmet fordítunk arra is, hogy az adott étel előállítása hol történt, milyen messze a felhasználási helyétől, vagyis az otthonunktól.

Minél távolabbról származik valami, valószínűleg annál több tartósítószert kellett hozzáadni, nem utolsó sorban pedig annál több üzemanyagot kellett felhasználni ahhoz, hogy az adott termék eljusson hozzánk, végfelhasználókhoz. Részesítsük ezért előnyben a hazai termékeket, mivel ezzel nem csak a hazai ipart és gazdaságot támogathatjuk, de egyben ökolábnyomunkat is csökkenthetjük.

cimke felhö

images

Az újrahasznosítás a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja, hogy
az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat
nyersanyaggá alakítsa át és
olyan másodlagos, újra hasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a
természetes anyagok felhasználásának csökkentését.
A tevékenységre használt angol szó, a recycling, jobban kifejezi,
hogy anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, a nyersanyag – késztermék – hulladék – nyersanyag stb.
folyamatban. Ezen tevékenységen belül megkülönböztetjük az értéknövelő (upcycling)
és az értékcsökkentő (downcycling)
fogalmát, melyek az újrahasznosított anyagnak az eredetihez képesti minőségét fejezik ki.
A megújuló energiaforrások a
napenergia közvetlen termikus és
fotoelektromos hasznosítása, a biomassza, szélenergia, vízenergia, a tenger hullámzásából
kinyerhető energia, a geotermikus energia, valamint a Holddal összefüggésben az árapály energia.
A geotermikus energia a Nappal való kapcsolat, a földfelszín Napból és a magmából származó
energiaáram jelentős különbsége alapján sorolható a megújuló energiaforrások közé.[2]
A megújuló energiaforrások közül sok káros anyag kibocsátása nélkül is felhasználható,
azonban a megújuló energia nem jelenti önmagában az emissziómentes, környezetbarát működést.
Így például a fatüzelés megújulónak számít, hiszen a fa biológiai úton emberi idő alatt pótolható,
ezzel szemben a teljesen emissziómentesen, azonban uránnal működő atomerőmű nem tartozik a
megújuló energiát felhasználó erőművek közé.
A megújuló energia előnye, hogy nem fenyeget a készletek kimerülésének veszélye,
többségük a környezetre és az élőlényekre ártalmas gázokat és melléktermékeket nem bocsát ki,
azonban felhasználásukat a helyi adottságok meghatározzák, nem használhatóak fel bárhol, és nem
akármekkora mennyiségben
Alternatív energia a természeti jelenségek kölcsönhatásából
kinyerhető tiszta energia, úgy mint: napenergia, vízenergia, szélenergia,
geotermikus energia. A megújuló energiaforrásnak nevezzük azon természeti jelenségeket,
melyekből az energia úgy nyerhető ki, hogy jelentősebb emberi
beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül az újratermelődik.
Az újrahasznosítás célja a Föld erőforrásainak kímélése, például, hogy kevesebb fát kelljen
kivágni papírgyártás céljára, vagy kevesebb vasércet kibányászni acélgyártásra (pl. autógyártáshoz).
Emellett fontos cél, hogy a természetbe kerülő hulladék mennyisége is csökkenjen.[1]
Az EU-ban körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési terv készült. A gyártási folyamatokban a
környezetbarát és gazdaságos, valóban fenntartható modellre kívánunk átállni.
Ebben pedig mindenkinek szerepe van a termékeket tervezőktől az értékesítőkön át
egészen a fogyasztókig. A lineáris gazdasági modelltől átkíván jutni a körforgásos gazdaságra.
cimke felhö
újrahasznosítás,hulladék mennyiség,föld erőforrásai,downcycling,upcycling,környezettudatos anyagok,
újra hasznosítható,gyártási folyamat,körforgásos gazdaság,cselekvési terv,környezetbarát és gazdaságos,
Alternatív energia,kölcsönhatás,hő viz villamosenergia,emberi beavatkozás,megújul,geotermikus energia,
újratermelődik,napenergia, vízenergia, szélenergia,alternatív energiaforrások,biomassza,
fenntartható fejlődés,

木材廢料 (34) 選擇性 (34) 太陽能 (33) 回收 (33) 核能 (32) 廢料 (32) 非營利 (32) 水能 (32) 綠色能源 (32) 風能 (30) n (5 ) green (4) m (3) lidl (2) a (1) us epa (1) b (1) dep (1) ems (1) envi (1) enviromental (1) epa (1) ewg (1)可持續性 (1) 全球變暖 (1) 氣候變化 (1) 環境健康 (1) 環境可持續性 (1) 環境影響評估 (1) 環境問題 (1) 環境工程 (1) 環境污染 (1) 環境科學 (1)環境保護 (1) 環境問題 (1) 環保主義者 (1) ) 什麼是 (1) 我們 (1) 污染 (1) 回收利用 (1) 機構 (1)
Mùcái fèiliào (34) xuǎnzé xìng (34) tàiyángnéng (33) huíshōu (33) hénéng (32) fèiliào (32) fēi yínglì (32) shuǐ néng (32) lǜsè néngyuán (32) fēng néng (30) n (5) green (4) m (3) lidl (2) a (1) us epa (1) b (1) dep (1) ems (1) envi (1) enviromental (1) epa (1) ewg (1) kě chíxù xìng (1) quánqiú biàn nuǎn (1) qìhòu biànhuà (1) huánjìng jiànkāng (1) huánjìng kě chíxù xìng (1) huánjìng yǐngxiǎng pínggū (1) huánjìng wèntí (1) huánjìng gōngchéng (1) huánjìng wūrǎn (1) huánjìng kēxué (1) huánjìng bǎohù (1) huánjìng wèntí (1) huánbǎo zhǔyì zhě (1) ) shénme shì (1) wǒmen (1) wūrǎn (1) huíshōu lìyòng (1) jīgòu (1) ·
Ibm
tesla
egyesület
Didi Chuxing
Kínai Kereskedők Bankja
Huawei
Új Szépség Egyetem

coca kóla
Make your data work for you - Újrahasznositás
We have been awarded by Google DNI (Digital News Innovation Fund), a European programme part of the Google News Initiative, an effort to help journalism thrive in the digital age.
ábrahám (2) abrosz (1) abszurditás (1) adó (1) agresszió (1) agymosás (1) ajtócsengő (1) algebra (1) algéria (1) állati_eredetű (1) álom (1) alsó_ajak (1) alvilág (4) aminosav (1) analízis (1) apa (2) áram (1) arccsók (1) articsóka (1) asszony (2) asztma (1) asztrológia (1) autópálya (1) autóstopp (1) bagoly (1) balett (1) balta (1) bandafőnök (1) bányász (1) bátorság (2) beethoven (1) béka (2) béke (1) bélrendszer (1) belső_béke (1) belváros (2) berkley_egyetem (1) besúgó (2) beszédóra (1) biblia (1) biciklilánc (1) bifsztek (1) bikinalsó (1) birkamáj (1) bíróság (1) bírság (1) biztonsági előírás (1) biztosítási ügynök (1) bohócszemüveg (1) bolygó (1) bomba (1) borottválkozás (1) bostoni_teadélután (1) böjt (1) bölcsesség (1) börtöncella (2) brandy (1) brókeriroda (1) bumm (1) bútorhuzat (1) bűnös (1) camus (1) cessna (1) cia (3) cirkusz (2) civilizáció (1) cosa_nostra (2) cosmopolitan (1) country (1) csalás (1) csalitos (1) cselló (1) csempészet (1) csészealj (1) csikk (1) csirkecomb (1) csirkefilé (1) csokornyakkendő (1) csont (1) csoportszellem (1) csúnya (1) desszert (1) dezertálás (2) diagnózis (1) dialektika (1) diktátor (1) dinnyedarab (1) disznófejálarc (1) dobbermann (1) dollár (1) döntés (1) dráma (1) egészség (1) egzisztenciális (1) egyesült_államok (1) egyetemi_diák (1) együtthatóképzés (1) éhgyomor (1) éhségsztrájk (1) éjszaka (1) elektromos_vihar (1) élelem (2) eligazítás (1) eljárás (1) elnök (1) elnyomó (1) elnyomók (3) elnyomott (1) elnyomottak (2) előétel (1) elviselhetetlen (1) ember (2) emberi test (1) emberiség (1) émelygés (1) érettség (1) erkölcsi_győzelem (1) értékítélet (1) esszé (1) étel (1) étterem (2) európa (1) évszázad (1) ezüst_étkészlet (1) fa (1) farm (1) fasiszta (1) favágó (1) fbi (2) fegyver (2) fegyverszünet (1) fehér_ház (1) fejlett (1) feketemise (1) feleség (1) félnótás (1) féltékenység (1) felülvizsgálat (1) felvágott (1) felvonulás (1) fényár (1) fénysebesség (1) férfi (1) férfi mosdó (1) fesztivál (1) feszültség (1) fettucine (1) fiatal (1) filmsztár (1) filozófia (1) finnország (1) fiókosszekrény (1) fóbia (1) fogápolás (1) folyóirat (1) forradalom (4) forrasztópáka (1) főiskola (1) főpincér (1) főváros (2) frankenstein (1) furgon (1) fúvóshangszer (1) függöny (1) fül (1) fülvédő (1) fürdő (1) fürdőhely (1) fűrész (1) galuska (1) garázs (1) gazdasági elmélet (1) gégecső (1) gengszter (1) gengsztercsoport (1) gerald_ford (1) gerilla (1) gitár (2) goethe (1) gomba (1) gondolat (1) görkorcsolyázó (1) gránát (1) grillcsirke (1) guillotine (1) gumiváros (1) gyerek (1) gyertyatartó (1) gyilkos (1) gyógyszertár (1) gyorsolvasás (1) gyümölcs (1) háborúskodás (1) hadsereg (1) hadviselés (1) hajnal (1) halál (2) halánték (1) hallgató (1) hamburger (1) hangszóró (1) harag (1) harci_készség (1) harci_morál (1) harci_szellem (1) harkály (1) harlem (1) harmónika (1) hasbeszélő (1) hatalom (1) hatékonyság (1) hazárdjáték (1) hegy (1) helyfoglalás (1) hering (1) híd (1) hideglelés (1) hindu (1) hipohonder (1) hittérítő (1) hivatalnok (1) hód (1) holdfény (1) hongkong (1) horgászat (1) horgászfelszerelés (1) horoszkóp (1) hőség (1) humor (1) hússaláta (1) hűség (1) hűskenyér (1) ibolya (1) ifjúság (1) ifjúsági bűnözés (1) ígéret földje (1) ima (1) infláció (1) ingyenes_belépés (1) írás (1) iratszekrény (1) íróasztal (1) iroda (1) írógép (1) irónikus (1) iskolapad (1) isten (2) ital (1) ivóvíztartalék (1) jármű (1) jasszer_arafat (1) játszótér (1) jégkocka (1) jégszekrény (1) jelentéktelen (1) jelentkezés (1) jellemfejlődés (1) jógi (1) kabbala (1) kábítószer_kereskedelem (1) kalap (1) kanalasgém (1) karrier (1) kartonbajusz (1) katolikus (1) kávé (1) kellemetlenség (1) kenőcs (1) kényszermunka (1) kérdés (1) keresztény (1) kerítés (1) kesztűbáb (1) kétség (1) kézelő (1) kézrázás (1) kinyilatkoztatás (1) kirándulás (1) kísérlet (1) kivégzés (1) kizsákmányol (1) koktélparti (1) kolbászparadicso (2) koleszterinszint (1) konfliktus (1) konnektor (1) kontextus (1) konvenció (1) kórház (1) kórházi_ágy (1) kormány (3) kormánykörök (1) korrupt (1) köhögés (1) középhaladó (1) középosztály (1) krakkó (1) krisna (1) krumpliorr (1) kulcsszerep (1) kurzus (1) különutas (1) külváros (1) láb (1) lágytojás (1) lakbér (1) lány (1) látnok (1) lázadás (10) lebegés (1) légcső (1) légibázis (1) légkondicionálás (1) legyengült (1) lehallgatás (2) leirat (1) lélek (2) lelki_egyensúly (1) letartóztatás (1) leves (1) levesestál (1) lojalitás (1) louvre (1) lökhajtásos_bombázó (1) lökhajtásos_gép (1) lsd (1) lúdtalpbetét (1) luger (1) macséta (1) madárjóslat (1) madárraj (1) maffia (2) magamutogató (1) mániás_depresszió (1) maoista_összeesküvés (1) marseillaise (1) marxista (1) marxizmus (1) masszázs (1) matematika (1) mcdonalds (1) megalomán (1) megbecsülés (1) megélhetés (1) megfigyelés (1) mein_kampf (1) mellékhatás (1) menyasszony (1) merénylet (1) metafizikus (1) metamorfózis (1) mexikó (1) mézeshetek (1) ministráns (1) miniszter (1) módszer (1) morózus (1) mosodaszolgálat (1) mosolygás (1) mózes (2) muflon (1) munkaebéd (1) művészet (1) nádvágókés (1) nagyságrend (1) nagyvállalat (1) nap (1) napbarnított (1) naplemente (1) narancsosstand (1) nátha (1) NATO (1) nemes (2) neurotikus (1) névszó (1) new_york (1) nirvána (1) noteszlap (1) (1) nyelvgaluska (1) nyelvsaláta (1) nyomozó (1) obszervatórium (1) olajbogyó (1) opera (1) optimizmus (1) óra (1) orfeum (1) óriásegér (1) orosz (1) orr (1) ország (1) országszerte (1) ostoba_mosoly (1) ostobaság (1) ostrom (1) osztriga (1) öltözet (1) öngyilkosság (3) öntudat (1) öreg (1) ötlet (2) palotaőrség (1) papírzacskó (1) paradoxon (1) paraszt (2) paródia (1) paróka (1) pénz (1) pénztárca (1) piknik (1) pingvin (1) pisztoly (3) platón (1) pletyka (1) plútó (1) pogrom (1) politika (3) pongyola (1) pornófilm (1) pótolhatatlan (1) pozíció (1) premier (1) primitív (1) próféta (1) prospektus (1) psziché (1) pszichoanalitikus (1) pszichológiatanár (1) pszichoteráoia (1) puding (1) rabbi (5) radar (1) rajtaütés (1) rakéta (1) rángógörcs (1) recenzió (1) reggel (1) reggeli (1) remény (1) rémület (1) rendőrállam (2) rendőrség (2) repülő (1) revizionista (1) revolver (2) riviéra (1) roncsderbi (1) rögeszme (1) röhögés (1) röplabda (1) röplabdaszerva (1) rövidnadrág (1) ruha (1) ruhásszekrény (1) ruhatároslány (1) sajtószabadság (2) saláta (1) salvador_dali (1) san_francisco (1) sasfészek (1) scampi (1) seggfej (1) simon_wiesenthal (1) sing_sing (1) spagetti (1) specialista (1) sportzakó (1) status_quo (1) stratégiai_kivárás (1) sugárfegyver (1) svájci_bank (1) svájci_kötvény (1) szabad_választás (1) szabadegyetem (1) szajna (1) szakács (1) szakadék (1) szalmaszál (1) szalvéta (1) számjegy (1) szanatórium (1) szappan (1) szardella (1) szárított_légy (1) szárny (1) szegény (1) szék (1) szekrény csiklandoz (1) szent (1) szerelem (2) szeretkezés (1) szerkezet (1) szertartás (1) szervezett_bűnözés (4) szervíz (1) szétdurran (1) szex (1) színésznő (1) színháztörténet (1) színmű (1) szívdobogás (1) szoba (1) szociális gondozó (1) szólásszabadság (1) szóváltás (1) szögesdrót (1) szőnyeg (1) szövetségi_nyomozás (1) sztálinista (1) születésnap (1) tabletta (1) tábor (1) tábornok (1) takaró (1) tánclecke (1) táncosnő (1) tanfolyam (1) tanúbizonyság (1) tarantella (1) tárcsázás (1) targonca (1) társadalombiztosítás (1) tegnap (1) tekegolyó (1) telefonhívás (1) tengerpart (1) természet (1) test (1) testvériség (1) tészta (1) tetrazzini (1) tévedés (1) tiszteletes (1) titkárnő (1) toll (1) tóra (2) tortellini (1) tömör (1) törpe (3) történet (3) törvényszék (1) trockista (1) tudós (1) túlóra (1) tücsök (1) tüntetés (1) tyúk (1) ufó (12) univerzum (1) unokabátty (1) úszómedence (1) útlevélkép (1) ügynök (2) ügyvéd (1) üllő (1) ülősztrájk (1) vád (1) vadasmártás (1) vaníliafagylalt (1) varánuszgyík (3) városháza (1) vendégkönyv (1) vér (1) vérfürdő (1) vers (1) verseny (1) veteránkórház (1) világegyetem (2) világot_jelentő_deszka (1) virágüzlet (1) virrasztás (1) viselkedéspszichológia (2) vizsgálat (1) vonal (1) vonóskoncert (1) western (1) zászló (1) zeller (1) zene (2) zeneszerző (1) zürich (1) zűrzavar (1) zsebrádió (1) zsoldos (1) zsolozsma (1) zsúfolt (1) ábrahám (2) abrosz (1) abszurditás (1) adó (1) agresszió (1) agymosás (1) ajtócsengő (1) algebra (1) algéria (1) állati_eredetű (1) álom (1) alsó_ajak (1) alvilág (4) aminosav (1) analízis (1) apa (2) áram (1) arccsók (1) articsóka (1) asszony (2) asztma (1) asztrológia (1) autópálya (1) autóstopp (1) bagoly (1) balett (1) balta (1) bandafőnök (1) bányász (1) bátorság (2) beethoven (1) béka (2) béke (1) bélrendszer (1) belső_béke (1) belváros (2) berkley_egyetem (1) besúgó (2) beszédóra (1) biblia (1) biciklilánc (1) bifsztek (1) bikinalsó (1) birkamáj (1) bíróság (1) bírság (1) biztonsági előírás (1) biztosítási ügynök (1) bohócszemüveg (1) bolygó (1) bomba (1) borottválkozás (1) bostoni_teadélután (1) böjt (1) bölcsesség (1) börtöncella (2) brandy (1) brókeriroda (1) bumm (1) bútorhuzat (1) bűnös (1) camus (1) cessna (1) cia (3) cirkusz (2) civilizáció (1) cosa_nostra (2) cosmopolitan (1) country (1) csalás (1) csalitos (1) cselló (1) csempészet (1) csészealj (1) csikk (1) csirkecomb (1) csirkefilé (1) csokornyakkendő (1) csont (1) csoportszellem (1) csúnya (1) desszert (1) dezertálás (2) diagnózis (1) dialektika (1) diktátor (1) dinnyedarab (1) disznófejálarc (1) dobbermann (1) dollár (1) döntés (1) dráma (1) egészség (1) egzisztenciális (1) egyesült_államok (1) egyetemi_diák (1) együtthatóképzés (1) éhgyomor (1) éhségsztrájk (1) éjszaka (1) elektromos_vihar (1) élelem (2) eligazítás (1) eljárás (1) elnök (1) elnyomó (1) elnyomók (3) elnyomott (1) elnyomottak (2) előétel (1) elviselhetetlen (1) ember (2) emberi test (1) emberiség (1) émelygés (1) érettség (1) erkölcsi_győzelem (1) értékítélet (1) esszé (1) étel (1) étterem (2) európa (1) évszázad (1) ezüst_étkészlet (1) fa (1) farm (1) fasiszta (1) favágó (1) fbi (2) fegyver (2) fegyverszünet (1) fehér_ház (1) fejlett (1) feketemise (1) feleség (1) félnótás (1) féltékenység (1) felülvizsgálat (1) felvágott (1) felvonulás (1) fényár (1) fénysebesség (1) férfi (1) férfi mosdó (1) fesztivál (1) feszültség (1) fettucine (1) fiatal (1) filmsztár (1) filozófia (1) finnország (1) fiókosszekrény (1) fóbia (1) fogápolás (1) folyóirat (1) forradalom (4) forrasztópáka (1) főiskola (1) főpincér (1) főváros (2) frankenstein (1) furgon (1) fúvóshangszer (1) függöny (1) fül (1) fülvédő (1) fürdő (1) fürdőhely (1) fűrész (1) galuska (1) garázs (1) gazdasági elmélet (1) gégecső (1) gengszter (1) gengsztercsoport (1) gerald_ford (1) gerilla (1) gitár (2) goethe (1) gomba (1) gondolat (1) görkorcsolyázó (1) gránát (1) grillcsirke (1) guillotine (1) gumiváros (1) gyerek (1) gyertyatartó (1) gyilkos (1) gyógyszertár (1) gyorsolvasás (1) gyümölcs (1) háborúskodás (1) hadsereg (1) hadviselés (1) hajnal (1) halál (2) halánték (1) hallgató (1) hamburger (1) hangszóró (1) harag (1) harci_készség (1) harci_morál (1) harci_szellem (1) harkály (1) harlem (1) harmónika (1) hasbeszélő (1) hatalom (1) hatékonyság (1) hazárdjáték (1) hegy (1) helyfoglalás (1) hering (1) híd (1) hideglelés (1) hindu (1) hipohonder (1) hittérítő (1) hivatalnok (1) hód (1) holdfény (1) hongkong (1) horgászat (1) horgászfelszerelés (1) horoszkóp (1) hőség (1) humor (1) hússaláta (1) hűség (1) hűskenyér (1) ibolya (1) ifjúság (1) ifjúsági bűnözés (1) ígéret földje (1) ima (1) infláció (1) ingyenes_belépés (1) írás (1) iratszekrény (1) íróasztal (1) iroda (1) írógép (1) irónikus (1) iskolapad (1) isten (2) ital (1) ivóvíztartalék (1) jármű (1) jasszer_arafat (1) játszótér (1) jégkocka (1) jégszekrény (1) jelentéktelen (1) jelentkezés (1) jellemfejlődés (1) jógi (1) kabbala (1) kábítószer_kereskedelem (1) kalap (1) kanalasgém (1) karrier (1) kartonbajusz (1) katolikus (1) kávé (1) kellemetlenség (1) kenőcs (1) kényszermunka (1) kérdés (1) keresztény (1) kerítés (1) kesztűbáb (1) kétség (1) kézelő (1) kézrázás (1) kinyilatkoztatás (1) kirándulás (1) kísérlet (1) kivégzés (1) kizsákmányol (1) koktélparti (1) kolbászparadicso (2) koleszterinszint (1) konfliktus (1) konnektor (1) kontextus (1) konvenció (1) kórház (1) kórházi_ágy (1) kormány (3) kormánykörök (1) korrupt (1) köhögés (1) középhaladó (1) középosztály (1) krakkó (1) krisna (1) krumpliorr (1) kulcsszerep (1) kurzus (1) különutas (1) külváros (1) láb (1) lágytojás (1) lakbér (1) lány (1) látnok (1) lázadás (10) lebegés (1) légcső (1) légibázis (1) légkondicionálás (1) legyengült (1) lehallgatás (2) leirat (1) lélek (2) lelki_egyensúly (1) letartóztatás (1) leves (1) levesestál (1) lojalitás (1) louvre (1) lökhajtásos_bombázó (1) lökhajtásos_gép (1) lsd (1) lúdtalpbetét (1) luger (1) macséta (1) madárjóslat (1) madárraj (1) maffia (2) magamutogató (1) mániás_depresszió (1) maoista_összeesküvés (1) marseillaise (1) marxista (1) marxizmus (1) masszázs (1) matematika (1) mcdonalds (1) megalomán (1) megbecsülés (1) megélhetés (1) megfigyelés (1) mein_kampf (1) mellékhatás (1) menyasszony (1) merénylet (1) metafizikus (1) metamorfózis (1) mexikó (1) mézeshetek (1) ministráns (1) miniszter (1) módszer (1) morózus (1) mosodaszolgálat (1) mosolygás (1) mózes (2) muflon (1) munkaebéd (1) művészet (1) nádvágókés (1) nagyságrend (1) nagyvállalat (1) nap (1) napbarnított (1) naplemente (1) narancsosstand (1) nátha (1) NATO (1) nemes (2) neurotikus (1) névszó (1) new_york (1) nirvána (1) noteszlap (1) nő (1) nyelvgaluska (1) nyelvsaláta (1) nyomozó (1) obszervatórium (1) olajbogyó (1) opera (1) optimizmus (1) óra (1) orfeum (1) óriásegér (1) orosz (1) orr (1) ország (1) országszerte (1) ostoba_mosoly (1) ostobaság (1) ostrom (1) osztriga (1) öltözet (1) öngyilkosság (3) öntudat (1) öreg (1) ötlet (2) palotaőrség (1) papírzacskó (1) paradoxon (1) paraszt (2) paródia (1) paróka (1) pénz (1) pénztárca (1) piknik (1) pingvin (1) pisztoly (3) platón (1) pletyka (1) plútó (1) pogrom (1) politika (3) pongyola (1) pornófilm (1) pótolhatatlan (1) pozíció (1) premier (1) primitív (1) próféta (1) prospektus (1) psziché (1) pszichoanalitikus (1) pszichológiatanár (1) pszichoteráoia (1) puding (1) rabbi (5) radar (1) rajtaütés (1) rakéta (1) rángógörcs (1) recenzió (1) reggel (1) reggeli (1) remény (1) rémület (1) rendőrállam (2) rendőrség (2) repülő (1) revizionista (1) revolver (2) riviéra (1) roncsderbi (1) rögeszme (1) röhögés (1) röplabda (1) röplabdaszerva (1) rövidnadrág (1) ruha (1) ruhásszekrény (1) ruhatároslány (1) sajtószabadság (2) saláta (1) salvador_dali (1) san_francisco (1) sasfészek (1) scampi (1) seggfej (1) simon_wiesenthal (1) sing_sing (1) spagetti (1) specialista (1) sportzakó (1) status_quo (1) stratégiai_kivárás (1) sugárfegyver (1) svájci_bank (1) svájci_kötvény (1) szabad_választás (1) szabadegyetem (1) szajna (1) szakács (1) szakadék (1) szalmaszál (1) szalvéta (1) számjegy (1) szanatórium (1) szappan (1) szardella (1) szárított_légy (1) szárny (1) szegény (1) szék (1) szekrény csiklandoz (1) szent (1) szerelem (2) szeretkezés (1) szerkezet (1) szertartás (1) szervezett_bűnözés (4) szervíz (1) szétdurran (1) szex (1) színésznő (1) színháztörténet (1) színmű (1) szívdobogás (1) szoba (1) szociális gondozó (1) szólásszabadság (1) szóváltás (1) szögesdrót (1) szőnyeg (1) szövetségi_nyomozás (1) sztálinista (1) születésnap (1) tabletta (1) tábor (1) tábornok (1) takaró (1) tánclecke (1) táncosnő (1) tanfolyam (1) tanúbizonyság (1) tarantella (1) tárcsázás (1) targonca (1) társadalombiztosítás (1) tegnap (1) tekegolyó (1) telefonhívás (1) tengerpart (1) természet (1) test (1) testvériség (1) tészta (1) tetrazzini (1) tévedés (1) tiszteletes (1) titkárnő (1) toll (1) tóra (2) tortellini (1) tömör (1) törpe (3) történet (3) törvényszék (1) trockista (1) tudós (1) túlóra (1) tücsök (1) tüntetés (1) tyúk (1) ufó (12) univerzum (1) unokabátty (1) úszómedence (1) útlevélkép (1) ügynök (2) ügyvéd (1) üllő (1) ülősztrájk (1) vád (1) vadasmártás (1) vaníliafagylalt (1) varánuszgyík (3) városháza (1) vendégkönyv (1) vér (1) vérfürdő (1) vers (1) verseny (1) veteránkórház (1) világegyetem (2) világot_jelentő_deszka (1) virágüzlet (1) virrasztás (1) viselkedéspszichológia (2) vizsgálat (1) vonal (1) vonóskoncert (1) western (1) zászló (1) zeller (1) zene (2) zeneszerző (1) zürich (1) zűrzavar (1) zsebrádió (1) zsoldos (1) zsolozsma (1) zsúfolt (1)